کد خبر: 52441

علیرضا ناجی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

ما با اقدامات‌مان از موج چهارم استقبال می‌کنیم/ هنوز به‌دنبال ایجاد ایمنی گله‌ای هستیم

ناجی با اشاره به این موضوع که مدل مقابله فعلی ما با کرونا همان مسیر ایمنی جمعی و گله‌ای است، خاطرنشان کرد: «این واقعیت است که قبلا فکر می‌کردیم بالاخره یک عده‌ای در مملکت ما به‌دنبال ایمنی جمعی به‌واسطه عفونت طبیعی هستند. تغییر و تحولات به‌وجود آمد و تقصیرها گردن آنها افتاد اما هنوز من فکر می‌کنم با توجه به تصمیماتی که ما می‌گیریم هنوز به‌دنبال ایجاد ایمنی گله‌ای هستیم ولی باید بیان کنم این موضوع جای تاسف دارد و این امکان‌پذیر نیست.

ابوالقاسم رحمانی، روزنامه‌نگار: سیدعلیرضا ناجی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا و رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح‌دانشوری در ارتباط با چالش‌های پیش‌روی مواجهه با کرونا به «فرهیختگان» گفت: «ریشه این مدل مواجهه را باید در عدم شناخت مناسب کووید جست‌وجو کرد. من فکر می‌کنم کسانی که این تصمیمات را می‌گیرند کووید را خوب نمی‌شناسند یا نمی‌خواهند بشناسند برای همین این تصمیمات را می‌گیرند. تورهای نوروزی که راه انداختند، پیش‌فروش بلیت‌های نوروزی که تمام شده است، قانون‌های این مدلی و تورهای گردشگری انجام می‌شود درحالی که اگر افراد با خودروی خود مسافرت می‌کردند وضعیت بهتر بود و الان که با حمل‌ونقل عمومی مسافرت می‌کنند وضع بدتر است. به‌علاوه اینکه جابه‌جایی مسافر از هر جایی به حتی استان‌های زرد و آبی باعث گسترش ویروس می‌شود. در هر صورت برخی افراد ممکن است در استان‌های قرمز باشند و جابه‌جایی باعث گسترش ویروس می‌شود، با اینکه واریانت انگلیسی، واریانت غالب ایران می‌شود و سرعت انتقال‌پذیری بالایی دارد تمام شهرها تغییر رنگ می‌دهند. این نشان می‌دهد ما کووید را درک نکردیم که این تصمیمات را می‌گیریم. این همان فضایی است که سال گذشته در اردیبهشت‌ماه داشتیم که نسبتا بهتر شده بود تا اینکه تصمیم گرفتند افراد بدون هیچ مقدمه و کاری سرکار بیایند و جابه‌جایی صورت گیرد و این به شیوع ویروس دامن زد. اینها تصمیمات نادرست و اشتباهی است که گرفته می‌شود. نکته اصلی هم این است که افراد را از مناطق مختلف به مناطق آبی و زرد می‌برید که ممکن است آلودگی را همراه خود ببرند. این یعنی نقض غرض است. محدودیت حرکتی ایجاد کردن به چه علتی در کووید اعمال می‌شود؟ این کار کاملا اشتباه است. این نشان می‌دهد در ستاد کرونا باید سریع‌تر درباره این موضوعات تصمیم‌گیری شود.

ما با اقدامات‌مان از موج چهارم استقبال می‌کنیم

آیا به نظرات کارشناسی در این ستاد و نظرات وزیر بهداشت کشور گوش نمی‌دهند؟ به نظرات کارشناسان گوش نمی‌دهند؟ تا چه زمانی این موضوع ادامه می‌یابد؟ الان روبه‌روی ما خوزستان و استان‌های مجاور خوزستان این مشکلات را دارند که رنگ آنها تغییر کرده است و این به‌دلیل حرکت مردم از استان خوزستان به آن استان‌هاست. در هر صورت جابه‌جایی مردم بین مناطق جغرافیایی باعث انتقال عفونت و تغییر رنگ می‌شود، به هر حال مسافرت است و تجمع ایجاد شده و می‌تواند باعث انتقال با سرعت بیشتر شود. با وجود واریانت‌های بریتانیایی این کار کاملا اشتباه است و ما قبول می‌کنیم موج چهارم، موج حتمی است و در دروازه ایستاده‌ایم و به او خوشامد می‌گوییم، درصورتی‌که این موضوع می‌تواند محتوم نباشد و بستگی به رفتار ما داشته باشد. ما رفتاری انجام می‌دهیم که از این موج استقبال می‌کنیم.»

همچنان در مسیر ایمنی جمعی!

ناجی با اشاره به این موضوع که مدل مقابله فعلی ما با کرونا همان مسیر ایمنی جمعی و گله‌ای است، خاطرنشان کرد: «این واقعیت است که قبلا فکر می‌کردیم بالاخره یک عده‌ای در مملکت ما به‌دنبال ایمنی جمعی به‌واسطه عفونت طبیعی هستند. تغییر و تحولات به‌وجود آمد و تقصیرها گردن آنها افتاد اما هنوز من فکر می‌کنم با توجه به تصمیماتی که ما می‌گیریم هنوز به‌دنبال ایجاد ایمنی گله‌ای هستیم ولی باید بیان کنم این موضوع جای تاسف دارد و این امکان‌پذیر نیست. با توجه به واریانت‌های جدیدی که آمده است و این جابه‌جایی‌ها می‌تواند باعث گسترش واریانت‌های دیگری شود که موارد عفونت‌های مجدد و اینکه افراد بعد از مدتی سیستم ایمنی‌شان ضعیف می‌شود دوباره رخداد عفونت را افزایش می‌دهد به غیر از اینکه می‌تواند باعث غالب‌شدن یک‌سری واریانت‌هایی در کشور شود که حتی می‌تواند برنامه واکسیناسیون ما را به‌هم بزند. اینکه بعد از این همه مدت (علی‌رغم تمام علل علمی که درست نیست به‌دنبال ایمنی جمعی و عفونت طبیعی برویم)، هنوز افرادی به فکر این موضوع هستند، جای تاسف دارد. جامعه نیاز دارد ما تصمیمات به‌موقع و قاطع بگیریم که وضعیت کووید را کنترل کنیم که این بیماری در کشور به‌صورت مزمن درنیاید که این همه ضررهای اقتصادی در کشور به‌وجود نیاید. برای من اصلا قابل قبول نیست که ایجاد محدودیت باعث ضرر اقتصادی می‌شود بلکه اجرا کردن همین شیوه و ادامه دادن به همین شیوه است که باعث ضررهای اقتصادی می‌شود. صحبت این است که صنعت گردشگری راه بیفتد، این صنعت در شرایط بهتری می‌تواند راه بیفتد، با کنترل بهتری که اتفاق می‌افتد. هنوز شاخص‌های بهداشتی کووید ما مناسب بازکردن جامعه نیست. یک کاری را انجام دهیم و این کنترل صورت بگیرد و معیارهای مناسب ایجاد شود و واکسیناسیون با سرعت زیادتر انجام دهیم در آن زمان می‌توان جامعه را باز و به اقتصاد کمک کرد. این کار را انجام دادن یعنی پیک‌های بعدی اتفاق می‌افتد و دوباره ایجاد محدودیت می‌شود و درنهایت ورشکستگی و وضعیت نابسامان اقتصادی ایجاد می‌شود. این ادامه دادن محدودیت و مزمن‌کردن مشکلات اقتصادی است که اصلا درست نیست.»

وضعیت فعلی می‌تواند برنامه واکسیناسیون را هم دچار مشکل کند

عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در پاسخ به این سوال که چرخش ویروس در جامعه خصوصا با برقراری مسافرت‌ها می‌تواند برنامه واکسیناسیون را هم در آینده با چالش و مشکل مواجه کند، گفت: «بله، واریانت‌ها یا می‌توانند در ایران وجود داشته باشند و انتقال یابند و به اوج برسند یا ما بر اثر چرخش و انتقال باعث می‌شویم این واریانت‌ها خودبه‌خود به‌وجود بیایند. اینها مکانیسم‌هایی است که ویروس استفاده می‌کند. ما باید این را در نظر بگیریم که خیلی هم نسبت به ژنتیک کووید در ایران علم چندانی نداریم و نمی‌دانیم در کشور چه اتفاقی می‌افتد. علی‌رغم تمام این مسائل و نگرانی‌هایی که درباره واریانت‌ها هست اصول کنترل کووید کاملا مشخص است، چه واریانت باشد و چه نباشد. در هر صورت باید به آن اهتمام ورزید و این رفتارها برعکس آن موضوع است. این مساله می‌تواند برنامه واکسیناسیون را در کشور در آینده با مشکل مواجه کند.»